Mase Plastice Tehnice Speciale

Mase plastice tehnice speciale

(PEEK; PAI; PBI; PEI; PSU; PPSU; PPS; PVDF)
PEEK
polieteretercetonă 

Culoare: natur (gri-brun) sau negru

– Acest material performant, semicristalin, prezintă o combinaţie unică de proprietăţi mecanice ridicate, rezistentă la temperatură şi o excelentă rezistenţă chimică, care fac din el cel mai popular dintre materialele plastice avansate.

– Temperatura de lucru maxim admisibilă în aer (250°C în regim continuu, mergând până la 310°C pentru perioade scurte de timp), rezistenţa mecanică, rigiditate şi duritate ridicate la temperaturi mari, rezistenţă chimică şi la hidroliză excelentă, comportare excelentă la uzură şi frecare, stabilitate dimensională foarte bună, rezistenţa UV remarcabilă, rezistenţă excelentă la radiaţia de înaltă energie (gamma şi raze X).

PAI
poliamidimidă

Culoare: negru

– Temperatura de lucru maxim admisibilă în aer foarte ridicată (250°C), excelentă menţinere a rezistenţei mecanice şi a rigidităţii pe un domeniu larg de temperatură, stabilitate dimensională excelentă până la 250°C, comportament excelent la uzură şi frecare, rezistenţa UV remarcabilă, rezistenţă excelentă la radiaţia de înaltă energie (gamma şi raze X).

– PAI suferă din cauza expunerii la anumite substanţe chimice, de asemenea, şi aburul cauzează o degradare rapidă a acestui material. Oriunde va fi necesară o rezistenţă chimică şi la hidroliza mai bună la temperaturi ridicate, se va prefera PEEK.

PBI
polibenzimidazol 

Culoare: negru

– Este materialul termoplastic cel mai performant ce este disponibil astăzi. Datorită profilului său unic de proprietăţi PBI poate fi ultima soluţie acolo unde celelalte mase plastice nu reuşesc.

– Temperatura de lucru max. admisibilă în aer extrem de ridicată (310°C în regim continuu, mergând până la 500°C pentru perioade scurte de timp), excelenta menţinere a rezistenţei mecanice şi a rigidităţii pe un domeniu larg de temperaturi, comportare excelentă la uzură şi la frecare, coeficient de dilatare termică liniară extrem de scăzut, rezistenţa excelentă la radiaţia de înaltă energie (gamma şi raze X), puritate ridicată în ceea ce priveşte contaminarea ionică.

– Aceste caracteristici îl fac foarte atractiv pentru industriile performante (ex.: industria aerospaţială şi a semiconductoarelor). De obicei, PBI este folosit pentru componente critice pentru a reduce costurile de întreţinere şi pentru a obţine un câştig valoros în ceea ce priveşte durata de funcţionare.

PEI
polieterimidă

Culoare: natur (translucid)

– Acest polimer performant prezintă o combinaţie de proprietăţi termice, mecanice şi electrice remarcabile precum şi o inflamabilitate foarte scăzută cu o emanaţie slabă de fum în timpul combustiei, ceea ce îl face extrem de potrivit ca izolator electric/electronic şi pentru o varietate de elemente structurale necesitând o rezistenţă şi rigiditate mare la temperaturi ridicate. Mulţumită rezistenţei bune la hidroliza polieterimidei şi pentru ca materia primă folosită pentru producerea semifabricatelor de PEI este conformă cu USP clasa VI, materialul este folosit în domeniul aparaturii medicale şi analitice.

PSU
polisulfonă

Culoare: natur (galben translucid)

– Oferă o foarte bună stabilitate la radiaţii, un nivel scăzut de impurităţi ionice şi o rezistenţă chimică şi la hidroliza bună. Comparat cu PEI, acesta prezintă proprietăţi mai slabe, adesea înlocuind policarbonatul ori de câte ori este necesară rezistenţa la temperaturi mai mari şi o rezistenţă chimică mai bună.

– PSU este folosit de obicei la utilaje de procesare a alimentelor (prelucrarea laptelui, pompe, robinete, plăci filtrare, schimbătoare de căldură) şi pentru instrumente medicale supuse la curăţări şi sterilizări repetate.

PPSU
polifenilsulfonă 

Culoare: negru

– Acest material oferă o rezistenţă la şoc şi o rezistenţă chimică mai bună decât PSU şi PEI. PPSU prezintă şi o rezistenţă la hidroliză mai bună, aşa cum s-a determinat prin supunerea la cicluri succesive de autoclavizare cu abur până la cedarea materialului. Acest material poate fi supus, teoretic, la un număr nelimitat de sterilizări, ceea ce face din el o excelentă alegere pentru dispozitive medicale care sunt supuse la sterilizări repetate în autoclave cu abur. Materia prima folosită la producerea de semifabricate din PPSU este conformă cu USP clasa VI, face din el un material foarte popular pentru industria medicală şi farmaceutică (ex.: tăvi sterilizare, instrument dentar şi chirurgical, implanturi ortopedice, precum şi racorduri şi fitinguri pentru vehicularea fluidelor).

PPS
polifenilsulfură

Culoare: negru

– Este un polimer aditivat, lubrifiat intern, semicristalin, conceput pentru a acoperi atât din punct de vedere al performanţei, cât şi al preţului, spaţiul dintre materialele termoplastice standard (ex.: PA, POM, PET) şi cele avansate (ex.: PBI, PI, PAI, PEEK).

– Temperatura de lucru maximă admisibilă în aer foarte ridicată (220°C în regim continuu, mergând până la 260°C pentru perioade scurte de timp), rezistenţa mecanică, rigiditate şi duritate mare şi la temperaturi ridicate, rezistenţa chimică şi la hidroliză excelentă, comportare excelentă la uzură şi frecare, stabilitate dimensională foarte bună, rezistenţă excelentă la radiaţia de înaltă energie (gamma şi raze X), rezistenţă UV bună, proprietăţi bune de izolator şi dielectrice.

PVDF
poliflorură de viniliden 

Culoare: natur (alb)

– Este un fluoropolimer cu o cristalinitate ridicată, neaditivat, ce combină proprietăţi mecanice, termice şi electrice bune cu o excelentă rezistenţă chimică. El prezintă de asemenea o bună rezistenţă la radiaţia de înaltă energie. În plus, compoziţia materiei prime folosite pentru producerea de semifabricate din PVDF 1000 este în concordanţă cu reglementările EU/FDA privind masele plastice care intră în contact cu alimentele.

– Este un material tehnic versatil adecvat în mod special pentru fabricarea de componente necesare industriilor petrochimică, chimică, metalurgică, alimentară, a hârtiei, farmaceutică şi nucleară.

 

X